Trykkbølgebehandling

Trykkbølgebehandling, også kalt sjokkbølgebehandling, er i dag den behandlingsformen som er en av de meste effektive og hurtigst voksende når det gjelder smertebehandling.

Behandlingen kan sammenlignes med en kraftig og dyptgående massasje som består av å tilføre smerteområdet høyenergetiske trykkbølger. Trykkbølgebehandling kan på noen få behandlinger dempe eller ta bort kroniske plager i muskler og sener. Nyere forskning viser at kroniske smertetilstander er et resultat av at kroppen ikke har klart å reparere skadeområdet. For eksempel kan arrdannelse i vev forårsake smerter, og siden kroppen ikke selv klarer å bryte ned arrvev, så vil trykkbølgene forandre tilhelingen. Prosessen vil foregå gjennom at nye og funksjonelle senefibre vil erstatte de gamle fibrene som er skadet. Nervesystemet vil også bli påvirket til at smertefibrene i skadelokalisasjonen, ikke lenger vil gi smerteimpulser ved belastning.

Under behandlingen med trykkbølge, så vil trykkluft presses gjennom et applikator/pistol som leder et økt trykk mot skadeområdet. Mellom trykkbølgene, skapes et negativt trykk som gjør at vevet blir dekomprimert/øker i volum.  Disse bølgene vil forårsake mikroskopiske skader til det allerede skadede vevet, dette grunnet av at endringer i bølgene skaper svingninger i det kroniske betente vevet.  Det legges dermed til rette for at kroppen kan sette fart i tilhelingen gjennom økt sirkulasjon og metabolisme.  Skaden vil da regenerere og smerten forsvinner gradvis.
Kroniske tilstander som ikke har blitt bra av annen type behandling, viser å ha en suksessrate på 80 – 95 % av denne behandlingsformen. Dett viser klinisk dokumenterte studier fra hele verden.

Hvordan er behandlingen?

Normalt varer selve behandlingen 5-10 minutter, derav 2000-4000 trykkbølger, men avhenger selvsagt av skadens art. En grundig sykehistorikk og undersøkelse vil alltid gjennomføres før man tar stilling til om trykkbølge er riktig behandlingsmetode.
Ved Sandviken Naprapatklinikk bruker vi alltid å kombinere behandlingen med muskelbehandling og oppfølgende øvelser.
Et typisk forløp er 4-6 behandlinger for å skape effekt.
Det finnes ingen bivirkninger ved behandling med trykkbølge bortsett fra et lokalt ubehag da dette er en mekanisk behandlingsform. Ved noen tilfeller kan smerter oppstå noen dager etter første behandlingene, som kan sammenlignes med treningsverk.
Erfaringsmessig anbefaler Sandviken Naprapatklinikk at det går ca 7 dager mellom behandlingene da kroppen skal få tid til å starte prosessen.

Klinikken benytter seg av Storz Masterpuls Ultraline og har mer enn 10 års erfaring i bruk av trykkbølgebehandling.

Hva kan behandles?

Her er de vanligste tilstandene for behandling med trykkbølge:

  • Tennisalbue (museram eller lateral epikondylitt)
  • Golfalbue (medial epikondylitt)
  • Smerte under fotsålen (plantarfascitt eller helspore)
  • Hofteplager (trochanteritt)
  • Beinhinnebetennelse
  • Smerte på fremside skulder (seneplager)
  • Akillessmerter
  • Løperkne
  • Hopperkne
  • Kalkskulder