Albuesmerte

Smerter i albue eller underarm er et problem som mange vil få kjennskap til gjennom livet. To vanlige tilstander vi ofte behandler er:

  • Tennisalbue – Setter seg på utsiden av albuen (lateral epicondylitt)
  • Golfalbue – Setter seg på innsiden av albuen (medial epicondylitt)

Dette er tilstander i albuen som sjeldent stammer fra tennis og golf, men av gjentakende repeterende bevegelser i samme mønster. Kontorarbeid, fysisk arbeid som maling og lignende ensartede bevegelser.

Noen har også problemer med at albueleddet låser seg i enkelte vinkler. Dette kan tyde på at man har en diagnose som heter “loose body” eller på norsk fritt benlegeme. En annen typisk problemstilling er friksjonsutløst slimposebetennelse som fører til ømhet på albuespissen. Dette blir populært kalt studentalbue.

Selv om vi ser disse tilstandene til tid og annen på klinikken, så er det tennisalbue og golfalbue som er det mest vanlige.

Årsak til albuesmerte

Smertene skyldes betennelse eller irritasjon der hvor muskelen har sitt utspring på innsiden eller utsiden av albuen, alt etter om vi har med tennisalbue eller golfalbue å gjøre. Årsaken skyldes som regel overbelastning. Dette er også områder i kroppen hvor sirkulasjonen er dårligere enn ellers i kroppen. Dette forsinker kroppens evne til å gjenopprette vevet i området hvor problemet sitter.

Behandling

Trykkbølgebehandling kombinert med øvelser er en behandlingsform som ofte benyttes. Det er viktig å få undersøkt og behandlet tilstanden da denne type plager ofte kan bli langvarig eller kronisk. Man bør også prøve å finne årsaken til plagene, som ofte kommer av statisk belastning over lengre tidsrom, slik at man kan avlaste albuen for ytterligere irritasjon. Man bør også unngå repetive og andre provoserende bevegelser til plagene har roet seg.

Forebygging

Etter at den akutte fasen har roet seg bør man ha fokus på å styrke funksjonen i sener og senefester med styrketrening.

Dersom plagene skyldes idrett, så bør man se nærmere på teknikk og eventuelt gjøre justeringer for å korrigere i samråd med kyndig trener eller fagperson.

Dersom plagene kommer fra arbeidsliv, så bør man legge til rette for tiltak på arbeidsplassen som bedrer ergonomi for eksempel knyttet til dataarbeid og lignende. Ellers bør man generelt forsøke opprettholde god helse gjennom variert trening og aktivitet.

Bestill time eller se oversikt over ledige timer