Knesmerter

Knesmerter rammer stadig flere. Vanlige årsaker til dette er overbelastning, gikt, slitasjeforandringer og skader.

Knærne er store ledd som gjennom livet utsettes for store belastninger. Dei er bygget opp av ben, brusk, leddhinner, menisker, leddbånd og slimposer. I tillegg er det sener og muskler rundt kneleddet. Alle disse strukturene kan skape plager eller smerter i kneet.

Vi vet og at forekomsten av knesmerter er økende. Dette kan ha sammenheng med flere idrettsskader (fotball, håndball, alpin) men også ensidig belastning.

De fleste kneskader kan undersøkes på klinikken, uten behov for MR eller røntgen. Men dersom vi skulle være i tvil om hvilken struktur i kneet som forårsaker skaden, så kan vi henvise deg videre til MR eller annen bildediagnostikk.

Eksempler på knesmerter kan være:

  • Overanstrengt kne
  • Betennelse
  • PFSS (Smertesyndrom fra området ved kneskål)
  • Hoppekne / Jumpers knee
  • Artrose
  • Menisk og korsbåndskader

Akutte kneskader og idrettsskader

Akutte kneskader skjer ofte i forbindelse med idrett eller fall. Her fremgår skade på leddbånd eller menisk som det mest vanlige. I slike  tilfeller er det viktig å få undersøkelse og eventuell behandling raskt, i tilfelle det viser seg å være nødvendig med operasjon.

Forskning viser at i det lange løp er det bedre med rehabelitering og behandling – fremfor operasjon. Men dette kan variere etter hvilke krav man setter. Mens en toppidrettsutøver vil være avhengig av å komme raskt tilbake kan andre pasienter ha bedre tid til å rehabilitere skaden fremfor operasjon.

Behandling

Vi bruker flere teknikker når vi behandler forskjellige diagnoser i knærne. Råd både for å unngå smerter og forverring er en viktig del av første fase. Når plagene i kneet bedrer seg kan man starte med ulike øvelser i et individuelt tilpasset behandlingsopplegg. Dette foregår ofte over 3 måneder. Målet er å skape forutsetninger for kroppen til å bevege seg uten kompensasjoner som leder til overbelastning.

I behandlingen inngår ofte leddjusteringer, nåler, muskelbehandling og trykkbølgebehandling.

Rehabilitering og trening

Det finnes mange ulike øvelser som styrker kneet, alt etter hvilken skade eller plage du har. Graden av belastning vil også variere. Noen ganger trenger kneet hvile, og andre ganger må man belaste kneet mer.

Bestill time eller se oversikt over ledige timer