Ryggsmerter

Ryggsmerter er noe de fleste av oss vil oppleve og noe av det vi behandler mest på klinikken. Det vanligste er korsryggsmerter eller smerter i bekkenleddene. Men det er også vanlig med smerter mellom skulderbladene. Dette er ikke overraskende da mange har en stillesittende hverdag.

Når kroppen ikke fungerer optimalt øker belastningen på visse strukturer. Kroppen vil da reagere med smerte og gi beskjed til hjernen om at noe ikke er som det skal.

Behandling

Vanligvis vil ryggsmerter kunne diagnostiseres gjennom en grundig undersøkelse og samtale med pasienten. Vi gjør da ulike tester på muskler i ryggen, kontrollerer om det er nerver involvert og undersøker leddene i ryggsøylen, bekkenet og hoftene.

Det er også individuelle forskjeller. I praksis kan to pasienter med like symptomer ha forskjellig utgangspunkt for sine plager og således ulik behandlingsform.

Typiske behandlingsformer:

  • Manipulasjon
  • Triggerpunktbehandling
  • Massasje og tøying
  • Nålbehandling
  • Trykkbølge
OBS

Dersom du brått mister kontroll over blærefunksjon – og eller mister følelsen i skrittet – skal du umiddelbart oppsøke lege eller legevakt. Ring 113.

Råd til deg som har ryggplager

Dersom du opplever smerte i ryggen anbefaler vi at du beveger deg mest mulig, og ikke blir sengeliggende eller sitter for mye i samme posisjon. Noen ryggsmerter går over av seg selv, men vi kan hjelpe deg med behandling slik at disse plagene raskere går over. Vi gir også råd og veiledning til hvordan du kan forhindre at tilstanden forverres eller oppstår på nytt. Uten tiltak vil som regel risikoen for tilbakefall også være større.

Bestill time eller se oversikt over ledige timer