Krystallsyke

Krystallsyke er en tilstand hvor man opplever kraftige anfall av svimmelhet, i så stor grad at det kjennes ut som omgivelsene snurrer rundt. Årsaken er krystaller som har løsnet fra den indre delen av øret. Varigheten på anfallene ligger vanligvis på mellom 10 og 20 sekunder, ofte i utløst av stillingsendringer. Men du kan også oppleve svimmelhet når du er oppe og går.

Tilstanden skyldes en feilfunksjon i buegangene i den indre delen av øret. Disse inneholder små følere som kommuniserer med hjernen hver gang vi roterer på hodet. Ved krystallsyke sender disse buegangene feil signaler, slik at man kan oppleve å føle at godet roterer selv om du er helt i ro.

Diagnostikk

Diagnose stilles ved hjelp av ulike tester der man forsøker å fremprovosere et anfall. Dette gjøres som regel ved å legge pasienten på ryggen og føre hodet i bestemte stillinger som utløser svimmelhet og typiske rytmiske øyebevegelser. Hodemanøvrene og retningen på øyebevegelsene gjør at man som oftest kan si hvilket øre, og hvilken buegangene som er rammet.

Behandling

Krystallsyke kan gå over av seg selv i løpet av dager eller uker. Men det kan også være nødvendig på få behandling. Ofte skyldes tilbakefall en opphopning av krystaller i samme buegang, og derfor vil det være hensiktsmessig å behandle tilstanden.

Behandlingsformen er ofte en kombinasjon av normalisering av status i muskeler og ledd kombinert med eppleys manøver for å normalisere krystallene i buegangene. Vanligvis er 3-4 behandlinger tilstrekkelig med en ukes mellomrom. I denne perioden vil vi anbefale at du sover mest mulig på ryggen de første dagene etter behandling.

Vi tilrettelegger også for øvelser hjemme. Du kan både forebygge og behandle ved å gjøre øvelser på egenhånd.

Bestill time eller se oversikt over ledige timer